karel napisał(a):
Premiera "Wesela" - teraz już naprawdę! - zbliża się wielkimi krokami. Na FB wrzucono trochę materiałów i zdjęć. Dawno tak nie czekałem na jakiś spektakl Teatru TV, bo "Wesele" to jeden z moich ulubionych, jeśli nie ulubiony tekst dramatyczny. Mam nadzieję, że się nie rozczaruję. "Baza" jest jednak na tyle wybitna, że nawet jeżeli przedstawienie nie będzie arcydziełem, to i tak z pewnością nie będę żałował jego obejrzenia.
Ojć niedobrze, bo moim też "Wesele" jest jednym z ulubionych tekstów dramatycznych. Do tej pory najlepsza moim zdaniem realizacja z jaką miałem styczność to... słuchowisko z 1971r. w reż. Zdzisława Nardellego w znakomitej obsadzie bo i Świderski i Łuczycka i Gogolewski i Kucówna i Holoubek i Łapicki i Pieczka i Siemion i Szaflarska i Eichlerówna i Hańcza i Chamiec i Boukołowski etc... A trochę tego widziałem, oczywiście film Wajdy, realizacje w TTV Zamkow i Kulczyńskiego, przedstawienia żywego planu w Teatrze Polskim w Szczecinie (Janusz Józefowicz postanowił się zrealizować reżysersko na prowincji, o mój boże...) i Teatrze Narodowym w Warszawie (byłem na premierze, chapeau bas!).
Co do najnowszej premiery ciekaw jestem bardzo obsady szczegółowej bo na razie filmpolski.pl podaje tylko nazwiska bez ról. Znamienne jednak jest to, że w tym spektaklu zrealizowanym przez telewizję - nazwijmy umownie - publiczną pojawiają się nazwiska Olbrychskiego i Opanii (!!!) ale także Łabonarskiej.