Obejrzałem już prawie wszystkie filmy z lat 80. (poza Kingsajzem, Dekalogiem i Biesami, które teraz czytam, a później obejrzę). A jeśli chodzi o lata 60., to już sporo obejrzałem z tych najwybitniejszych pozycji, ale jest sporo filmów z tego okresu, które muszę koniecznie zobaczyć.
1. HRABINA COSEL - powód: nigdy wcześniej nie widziałem postaci Augusta II Mocnego na ekranie, więc chciałbym ją zobaczyć w tym filmie; a że gra go Mariusz Dmochowski, specjalista od "koronowanych" ról (vide Jan III Sobieski w filmie i paru serialach), stanowi dodatkową zachętę.
2. MARYSIA I NAPOLEON - kiedyś byłem bardzo zainteresowany historią miłości polskiej szlachcianki i cesarza Francuzów, więc chętnie bym ją zobaczył na ekranie.
3. LENIN W POLSCE - socrealizm, a jakże, ale powodem jest również zamiłowanie do historii - chciałbym zobaczyć film o Leninie, poza tym nigdy nie widziałem filmu, który opowiadałby o przywódcach komunistycznych - kino światowe interesuje się głównie nazistami, jest wiele filmów o Adolfie Hitlerze, takich jak np. "Upadek" czy "Hitler. Narodziny zła, a jakoś nie ma głośnych dzieł, w których moglibyśmy zobaczyć kulisy z życia przywódców komunistycznych; jakoś przeboleję fakt, że może to być film mocno zakłamany...
4. MAŁŻEŃSTWO Z ROZSĄDKU - bardzo bym chciał zobaczyć więcej filmów Barei, niż "Miś", "Poszukiwany, poszukiwana" albo "Co mi zrobisz, jak mnie złapiesz". Poza tym gra tam Daniel Olbrychski.
5. DREWNIANY RÓŻANIEC - ze względu na kontrowersyjną tematykę...
6. RANNY W LESIE - bo jestem ciekawy, jak wyglądał debiut Olbrychskiego...
7. SAMSON - bo to film Andrzeja Wajdy
8. NÓŻ W WODZIE - bo to debiut Polańskiego i pierwszy polski film nominowany do Oscara
9. HISTORIA ŻÓŁTEJ CIŻEMKI - film dla dzieci, ale trudno, ważne, że historyczny, a poza tym chcę zobaczyć, jak zadebiutował Marek Kondrat
10. GATES TO THE PARADISE - BRAMY RAJU - to wprawdzie film zagraniczny, ale reżyser polski, adaptowany pisarz też, więc mimo to umieszczam; powód: film o krucjacie dziecięcej.
A propos filmów lat 60. - nazywam się Jan Cieślak. Co to ma do rzeczy? Klub Miłośników Filmu zaczyna publikować ranking filmów z lat 60. Użytkownicy i ochotnicy spoza serwisu mogli głosować na najlepsze filmy z tego okresu. Wziąłem udział i dziś przeżyłem niemałe zaskoczenie, gdy zobaczyłem swoje personalia w tym rankingu. Umieszczono tam m.in. moje własne komentarze!

I przeważnie znajdują się one pod filmami polskimi - teraz już zaczynam rozumieć, dlaczego na liście filmów z lat 60. znajduje się więcej polskich filmów, niż w rankingach z lat późniejszych...
Polecam przejrzeć (np. 46 miejsce spośród 100 zajął "Pan Wołodyjowski", a za nim jest jeszcze wiele, wiele innych):
http://film.org.pl/ranking-najlepszych- ... a-50-31/3/(Pan Anatol się ucieszy, bo uwzględniono "Playtime"

).