Forum Polskiego Kina

Teraz jest 1 maja 2025, 19:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 lipca 2016, 08:51 

Posty na Forum KP: 6471
Rok temu kobieta wygrała cały Festiwal, podobnie cztery lata temu. Teraz nie ma filmu stworzonego przez kobietę, ale nie doszukiwałbym się tu niczego szczególnego. Raz jest tak, a raz inaczej.

PostNapisane: 21 lipca 2016, 11:56 

Posty na Forum KP: 2318
Jest to raczej tendencja światowa i jeśli popatrzymy na wiele innych festiwali, to kobiet jest tam zwykle niewiele albo wcale ich nie ma. Najgorsze jest czasem przy nominacjach dla ról kobiecych kiedy w praktyce nie ma z czego wybierać, bo płeć piękna często jest traktowana jak paprotka która gdzieś tam sobie stoi. Na szczęście zdarzają się wyjątki.

PostNapisane: 21 lipca 2016, 13:51 

Posty na Forum KP: 537
nałka napisał(a):
Rafal Dajbor napisał(a):
Trochę dziwią mnie tego rodzaju dyskusje. Znaczy co - powinien być parytet? Odrzucenie lepszego filmu i zakwalifikowanie gorszego, bo kobieta go robiła? Czy jak?

Zapewne chodzi o to, żeby nie kierować się jedynie kryterium płci. Tak jest w tej chwili skoro w konkursie głównym nie ma żadnego filmu wyreżyserowanego ani nawet napisanego przez kobietę.

A może po prostu chwilowo w tym roku filmy zrealizowane przez kobiety były kiepskie? :)

Bo jak pamiętam to trochę kobiet otrzymało w Gdyni nagrody.

Przed wojną, gdy w każdym Żydzie doszukiwano się komunisty, Tuwim napisał:

"Czasy są takie, że gdy Żydek pierdnie
Zaraz szukają źródła w Kominter(d)nie
I niepotrzebne to i bardzo głupie
Bo czyż nie prościej znaleźć źródło w dupie"

Nie idźmy tą drogą.

PostNapisane: 21 lipca 2016, 21:41 

Posty na Forum KP: 1544
nałka napisał(a):
"kiedy organizatorzy ogłosili listę filmów zakwalifikowanych w tym roku do Konkursu Głównego na Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych Gdyni, w środowisku rozgorzała dyskusja. Nie znalazł się w nim żaden film wyreżyserowany przez kobietę (ani napisany przez scenarzystkę), co nie przeszkodziło dyrektorowi festiwalu polecać ten wybór jako „bardzo zróżnicowany zestaw, w którym odbija się całe bogactwo naszego kina”.
Czy winić za ten stan selekcjonerów, dyrekcję, organizatorów? Bynajmniej. Konkurs Główny festiwalu w Gdyni to meta, do której żadna kobieta w tym roku nie dotarła".

całość: http://www.krytykapolityczna.pl/artykul ... 5-do-gdyni

Moim zdaniem autorka artykułu trochę sobie przeczy, bo z jednej strony stara się przeforsować tezę, że kobiety są w jakiś tam sposób dyskryminowane przez zmaskulinizowaną branżę filmową, a z drugiej strony przytacza twarde dane, według których coraz więcej autorek dostaje dofinansowanie z PISF-u i kręci filmy, które z sukcesem objeżdżają najbardziej prestiżowe imprezy filmowe świata. I nie, nie zgadzam się, że "kobiety dają radę w gatunkach" - czego przykładem jest "#Wszystkogra". Pozwolę sobie na lekko szowinistyczny żarcik - żeby zrobić musical i nie napisać do niej żadnej oryginalnej piosenki, to chyba trzeba być kobietą. W każdym razie ten film jest naprawdę słaby i jeżeli autorka, przytaczając jego przykład, chce stwierdzić, że te kobiety takie wspaniałe filmy kręcą, ale wstrętni mężczyżni - selekcjonerzy festiwalu w Gdyni nie dopuszczają ich do konkursu głównego - nie, to się nie uda. Krytyka zresztą przejechała się dość mocno po tym filmie, publiczność też odpowiednio zagłosowała.

PostNapisane: 23 lipca 2016, 20:01 

Posty na Forum KP: 2675
Ze zgłoszonych filmów póki co widziałem raptem jeden, ale na kilka czekam (Pieprzyca, Smarzowski). Może być ciekawy festiwal.

PostNapisane: 25 lipca 2016, 10:31 

Posty na Forum KP: 1073
Sebastian999 napisał(a):
W czasie niedawnej ankiety 12 FILMÓW NA 120-LECIE pani Monika Talarczyk-Gubała wymieniła takie pozycje.

Najlepsze filmy polskie

Ostatni etap
Aktorzy prowincjonalni
Awantura o Basię
Białe małżeństwo
Bluszcz
Body/Ciało
Debiutantka
Dzień kobiet
Kobieta samotna
Pora umierać
Teraz ja
Zaślepiona
[...]
Dosyć wymowne :)

Ciekawe, że daliście się nabrać na tę dość oczywistą prowokację. Autorka nie zrobiła nic innego niż pokazanie jak zazwyczaj wyglądają takie ankiety składające się z filmów samych mężczyzn. I to jest przezroczyste, nikt na to nie zwraca uwagi. A wystarczy podmienić mężczyzn na kobiety i od razu skandal, wszyscy od razu widzą, ze "coś jest nie tak" :lol:

PostNapisane: 25 lipca 2016, 10:47 

Posty na Forum KP: 1006
Nie wiem czy ktoś dał się nabrać. To oczywiste, że skład filmów na liście był celowy, i miał coś oznaczać. Tylko nie wiem czy akurat ankieta to super miejsce na takie akcje. Ja osobiście z chęcią zobaczyłbym "prawdziwe" zestawienie najlepszych polskich filmów według pani Moniki.

PostNapisane: 25 lipca 2016, 11:00 

Sebastian999 napisał(a):
Ja osobiście z chęcią zobaczyłbym "prawdziwe" zestawienie najlepszych polskich filmów według pani Moniki.

Otóż to. Nie sądzę, że ktokolwiek na forum wziął listę Talarczyk-Gubały na poważnie, raczej podejrzewam, że większość uznała ją za prowokację. W moim mniemaniu dość infantylną i nie na miejscu, a do tego przynoszącą chyba skutek odwrotny od zamierzonego. Do tego, jeśli wydaje jej się, że ktoś typując ulubione\najlepsze filmy kieruje się kryterium płci, to znaczy, że chyba jest z nią coś nie tak i sama się ośmiesza. W tym momencie przypomina mi się to, jak przy jakiejś okazji Holt_wspomniał o zarzutach, które Spike Lee stawiał Clintowi Eastwoodowi, oskarżając go o to, że w swych filmach o II wojnie światowej pomija czarnoskórych Amerykanów. :roll:

PostNapisane: 25 lipca 2016, 11:05 

Oczywiście, że wszyscy zobaczyli w tym prowokację. Tylko np. ja uważam taką prowokację za pomysł głupi i przynoszący skutek odwrotny od zamierzonego. Ośmieszający autorkę i pośrednio szkodzący sprawie. Widząc taką akcję lwia część ludzi machnie ręką na zasadzie "aaa, to nie ankieta, tylko takie feministyczne pierdu-pierdu, coś jak cycki dziumdzi z Femenu na ulicach". I tyle z tego będzie.

Wolałbym, by pani Monika Talarczyk-Gubała pokazała swoje prawdziwe typy filmowe. Bardzo byłbym ciekaw ile na jej rzeczywistej, prawdziwej liście znalazłoby się filmów nakręconych przez kobiety. I to byłby interesujący przyczynek do dyskusji. A to co zrobiła, to cycki Femenu. Ciekawostka przyrodnicza na wzruszenie ramion.

PostNapisane: 25 lipca 2016, 12:13 

Posty na Forum KP: 1544
Tymczasem na stronie "Krytyki Polityczna" pojawiła się odpowiedź Michała Oleszczyka:
http://m.krytykapolityczna.pl/artykuly/ ... m-polemika

PostNapisane: 25 lipca 2016, 12:23 

A także odpowiedź na odpowiedź. ;) Adwersarze najwyraźniej pozostaną na swoich stanowiskach. Ja się z Talarczyk-Gubałą nie zgadzam i - jak już zaznaczyłem wcześniej - według mnie wystawia się ona na pośmiewisko. Swoją drogą, to od dawna miałem problem, by nadążyć za tokiem jej rozumowania, a zaczęło się od jej książki "PRL się śmieje!", w której w zaiste zdumiewający sposób interpretowała niektóre filmy, postaci i wątki w polskim kinie.

PostNapisane: 25 lipca 2016, 23:01 

Już od dawna cenię sobie najbardziej opis historycznie obiektywny. Dlatego jestem takim fanem portali takich jak filmpolski.pl czy fototeka.fn.org Tam nie ma miejsca na ideologię. Nie ma jej nawet w komentarzach internautów, bo nie ma tam komentarzy internautów, za co twórcom tych unikatowych miejsc w zaśmieconym internecie chwała i cześć po wsze czasy. Tam jest tylko fakt.
Rozumiem, że wyznawcom określonych ideologii potrzebne są ideologiczne wykładnie sztuki, w tym kina. Mnie jednak takie historie od dłuższego czasu odstręczają bez względu na to, czy jest to wykładnia w duchu Frondy, czy Krytyki Politycznej, że tak upraszczająco pozwolę sobie zasegregować. :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1