Rafal Dajbor napisał(a):
Miałem przyjemność zaszczyt prześlizgnąć się obok jego wielkiego talentu w tym filmie:
http://filmpolski.pl/fp/index.php?film=4221123 Był legendarnym głosem z mojego dzieciństwa - grał tytułową rolę w nagrywanych na kasety bajkach o Kubusiu Puchatku. Na planie "Pocałunku" zdążyłem mu to jeszcze powiedzieć, serdecznie się ubawił że ktoś to jeszcze pamięta, no bo wiadomo - dla aktora jego pokroju, grającego w teatrze rolę za rolą, występującego w filmie i telewizji, w Teatrze Polskiego Radia - przeczytanie roli Puchatka na kasetę było mało znaczącym i można rzec - pobocznym zadaniem aktorskim.
Ja pamiętam serial radiowy z Mieczysławem Voitem, Andrzejem Szczepkowskim, Wiesławem Michnikowskim, Bronisławem Pawlikiem i obydwoma Kociniakami. Ale trzeba przyznać że Ordon był wymarzonym Prosiaczkiem.
Ja poznałem Ordona na żywo w wieku 9 lat kiedy prosząc Go o autograf wymieniłem jednym tchem jego role. Uśmiechnął się jowialnie i wchodzącej Horawiance powiedział: oto przyszły historyk polskiego teatru. Bardzo miłe, sympatyczne wspomnienie

było to przed spektaklem "Grube ryby". Przedtem na scenie widziałem go w "Rewizorze" (mój pierwszy obejrzany spektakl), potem w "Szkole obmowy", " Kramie z piosenkami", "Igraszkach z diabłem".
Grał w pierwszej mojej bajce na płycie winylowej - strażnika w " Czarnoksiężniku z krainy Oz"
Z ról filmowych to przede wszystkim dla mnie ten ciągle wystraszony Puschke i szef lokalu z "...Dyzmy" ale także role w "Żonie dla Australijczyka", " Nie lubię poniedziałku", "Miłość ci wszystko wybaczy", " Lata 20te, lata 30te", "Misja specjalna", " Janka", "Ostatnia akcja", " Kolumbowie" i kontynuacja roli Kosiorka w "Ile jest życia", " Podziemny front", "Polskie drogi"," Samochodzik i Templariusze", "Chłopi"," 40latek"
Bardzo sympatyczny i dobry Aktor...