Rafal Dajbor napisał(a):
To co opisujesz miało miejsce już za rządów Jacka "ciemny lud to kupi" Kurskiego i dotyczyło emisji na TVP Kultura.
Tak mi się przynajmniej wydaje, bo z pewnością widziałem "Idę" z komentarzem Torbickiej, która nie dezawuowała "Idy", a wręcz przeciwnie.
Exactly. Trudno jednak mówić o jakimś pompowaniu, czy rozdmuchiwaniu. Zdaje się właśnie Torbicka zrezygnowała z pracy przez ten czołówkowy gwałt.
To swoista polska cecha narodowa:nienawiść do własnych elit. Nobliści: Miłosz- niePolak, Szymborska - stalinówa i beztalencie, Wałęsa- Bolek, reżyserzy:Holland - żydówa, Wajda - przydupas komuny, Pawlikowski-antypolskie filmy robi, itd, itp.
MarianPaz napisał(a):
Czarno biały film w 4:3 z pewnością nie przyciągnie do kin zbyt wielu widzów i nic nie pomoże ilość nagród.
Zapewne masz rację, ale podobnie czarno-biały "Artysta" (i do tego niemy!), nie wiem jak w Polsce, ale na świecie zarobił circa 130 mln USD. A przecież nazwisko jego twórcy też za bardzo nikomu nic nie mówiło... Ciekawa sprawa, ale "Artysta" zakosił chyba nawet więcej nagród niż "Ida". Może coś siedzi w tym braku koloru, nostalgia Jury, czy po prostu jakaś filmowa aura? Może łatwiej filmuje się bez koloru? Mnie to kompletnie nie przeszkadza, o ile oczywiście brak koloru nie jest główną i jedyną atrakcją...
MarianPaz napisał(a):
dla większości Polaków sam Pawlikowski jest raczej osobą nieznaną lub w najlepszym wypadku mało znaną.
Całkiem możliwe, że większość nie zna żadnego reżysera filmu na jakim właśnie siedzi w kinie i kompletnie im to nie przeszkadza. To już nie te czasy.