Forum Polskiego Kina

Teraz jest 1 maja 2025, 23:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 kwietnia 2025, 22:16 

Cześć,
Mam pytanie. Gdzie można zobaczyć dłuższą wersję filmu Faraon? Bo kupiłem sobie włoskie wydanie blu-ray i film trwa 2h35min, a w różnych miejscach widziałem, że powinno być 3h. Jeśli moje wydanie jest faktycznie krótsze o 20-25 minut, to jestem bardzo wkurzony. Dla mnie nowe wersje Ziemi obiecanej i Potopu nie istnieją. Obawiam się, że Faraona też faktycznie skrócono. Na Kulturze emitują też tę skróconą wersję?

PostNapisane: 14 kwietnia 2025, 23:10 

Faraon w obecnej zrekonstruowanej wersji jest faktycznie skrócony w stosunku do oryginału, więc dłuższą wersję można znaleźć tylko w formie jakichś starych DVD itp. Natomiast z tego co słyszałem, w przygotowaniu jest kolejna rekonstrukcja tego filmu - najprawdopodobniej można mieć nadzieję, że nie tylko na wyższym poziomie technicznym, co poprzednia, ale też zawierająca niezmanipulowaną wersję filmu. Czy będzie ją można kupić na blu-ray? Trudno stwierdzić, ale myślę, że prędzej czy później będzie w taki czy inny sposób dostępna.

PostNapisane: 15 kwietnia 2025, 10:24 

Posty na Forum KP: 6471
Nawet nie wiedziałem, że jakaś krótsza wersja "Faraona" teraz funkcjonuje. Miałem ten film na starym DVD, ale się pozbyłem, więc nie sprawdzę czasu, choć wydaje mi się, że była dłuższa, ta trzygodzinna.

P.S. Widzę, Panie Anatolu, że Holoubek ustąpił miejsca Twojemu "patronowi". ;-)

Ostatnio edytowano 15 kwietnia 2025, 11:16 przez karel, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 15 kwietnia 2025, 11:15 

Obrazek
Obrazek

PostNapisane: 15 kwietnia 2025, 11:22 

Faktycznie, pamięć płata figle - sprawdziłem w sieci stare wydania DVD tego filmu i mają one jednak 145 minut. Zarówno wersja bez rekonstrukcji ("Lektury szkolne"), jak i późniejsza zrekonstruowana w serii "Mistrzowie Polskiego Kina". Teraz się zastanawiam, czy w związku z tym widziałem kiedykolwiek tę dłuższą wersję. Wychodzi na to, że nie.

PostNapisane: 15 kwietnia 2025, 12:29 

Dzięki za uzupełnienie, nie pamiętałem tego wszystkiego. Wydaje mi się, że kiedyś poszukiwałem jakiejś kopii pełnej wersji filmu i nawet ją znalazłem, ale nie ściągnąłem jej i nie obejrzałem. Było to na portalu Chomikuj ;-) i wyglądało na kopię nawet nie z DVD, ale z VHS, która trwała chyba niecałe trzy godziny. Możliwe więc, że nawet na starych DVD nie była ona dostępna.

A co do mojego awatara, faktycznie Karelu, dla większej spójności zdecydowałem się po latach powrócić do źródeł ;-)

PostNapisane: 15 kwietnia 2025, 12:36 

Pan Anatol napisał(a):
wyglądało na kopię nawet nie z DVD, ale z VHS, która trwała chyba niecałe trzy godziny.

Była kiedyś taka seria kaset "Filmy polskie videoteka" (niebieskie okładki, biało-czerwona szarfa). Wydany w jej ramach "Faraon" - jeśli wierzyć informacji na okładce - ma właśnie 178 minut. Czyli może i dłuższą wersję dawno temu oglądałem. :-)

PostNapisane: 15 kwietnia 2025, 19:42 

Kupiłem dzisiaj wydanie DVD z napisem Best Film w prawym dolnym rogu. Z tyłu okładki jest napisane że film trwa 184 minuty. Mam nadzieję, że to prawda.
Wydanie z pomarańczową okładką z serii Kanon Filmów Polskich też ma z tyłu okładki napis, że film trwa 184 minuty, ale to wydanie kosztuje obecnie kupę kasy.

Nie rozumiem dlaczego rekonstrukcji poddano wersję skróconą, a nie pełną. Mój blu-ray po rekonstrukcji wydaje mi się teraz wybrakowany.

PostNapisane: 15 kwietnia 2025, 21:19 

184? To w świetle tego, co wrzucałeś wcześniej, jeszcze dłuższa wersja niż ta pełna, która miała trwać 176 min. ;-)

PostNapisane: 15 kwietnia 2025, 22:19 

Tak jest napisane z tyłu okładki, zobaczę jak przyjdzie. Zapewne są dwie wersje filmu, ale oni piszą co chcą. :)

Właśnie obejrzałem ten film i jest to rzecz genialna, dawno nie widziałem tak dobrego filmu. Ale chciałbym zobaczyć jakie sceny mnie ominęły.

PostNapisane: 19 kwietnia 2025, 18:38 

Odebrałem z paczkomatu DVD z Faraonem i niestety po włożeniu płyty do odtwarzacza okazało się, że też trwa 2h25min. A z tyłu okładki jak byk stoi, że 184 minuty. Na telewizorze 65 cali film wygląda, o dziwo, bardzo dobrze. Jest to wersja przed rekonstrukcją i ma o wiele cieplejsze barwy + czasem skaczą jakieś niedoskonałości, wady na taśmie filmowej, co jeszcze dodaje uroku temu filmowi i sprawia, że czuję się jakbym siedział w kinie. Zawsze lubiłem te wady na taśmie filmowej, czarne paprochy, które pojawiają się na 1/10 sekundy. A sam film? Ciężko mi się oderwać, jest doskonały, tak samo jak doskonały jest Pociąg. Mam jeszcze Matkę Joannę od aniołów i Austerię, ciekawe czy Kawalerowicz utrzyma u mnie poziom 10/10, bo na tyle oceniam dwa wspomniane filmy.
Doskonałe dialogi (czytałem powieść Prusa, ale to było 25 lat temu i dodatkowo z przymusu, bo lektura, więc nie wiem czy są żywcem wyjęte z pierwowzoru), znakomity montaż, świetnie nakręcone sceny (chociażby w labiryncie), scenografia i kostiumy. I jest jeszcze jedna rzecz niesłychana - dźwięk! Nie pamiętam kiedy ostatnio spotkałem się z tak doskonałym, czystym dźwiękiem, aktorzy mówią wyraźnie i wszystko słyszałem, co w polskim kinie nie jest takie oczywiste. Do tego estetyka, ludzie w tym filmie są pomnikowo piękni. Tak samo jak otoczenie. Wszystko jest takie...hmm... sterylne, doskonałe w swojej prostocie, choć jednocześnie monumentalne. Tutaj być może wygrywa wersja po rekonstrukcji, którą mam na blu-ray, bowiem zimne barwy jeszcze dodają temu estetycznemu pięknu moc onieśmielenia widza. A wersja DVD jest ciepła. Dzieło absolutnie doskonałe i z półobrotu wywaliło drzwi do saloonu moich ulubionych filmów.

Czekam na jakąś informację od Szanownych Forumowiczów czy któryś z Was posiada DVD z wersją 3-godziną Faraona. Ale taką naprawdę 3-godzinną na płycie, bo z tyłu okładek, jak widać, wypisuje się różne bzdury. Wtedy kupię sobie taką płytę. A może oryginał przed cięciami, to już zamierzchłe czasy, czasy VHS-ów.

PostNapisane: 21 kwietnia 2025, 22:28 

Posty na Forum KP: 768
W świetle tego co tu koledzy napisali oraz informacji na portalu FilmPolski wersja 175 min. powinna istnieć gdzieś w zakamarkach czyjegoś archiwum. Telewizja jej nie nadaje , bo chyba jej nie ma albo nie ma do niej praw emisyjnych. W związku z powyższym postanowiłem przeszukać zakamarki internetu i natknąłem się na takie opracowanie do którego link podaję niżej.
A w tym opracowaniu wyraźnie stwierdzono że są dwie wersje "Faraona" jedna montowana w 1966r czas trwania 176min oraz krótsza podobno skrócona do wymogów rekonstrukcji cyfrowej.
Z dłuższej wersji wycięto krótkie sceny nie mające wpływu na ogólną wymowę dzieła.
Jednak jako długoletni wielbiciel polskiego filmu chciałbym zobaczyć tę dłuższą wersję bo może
autor chciał coś widzowi "przemycić ".
Jesli informacje Pana Anatola są prawdziwe i doszłoby do rekonstrukcji reżyserskiej wersji Faraona to bardzo bym się z tego cieszył.

Pozdrawiam
Ach zapomniałem dodać z tego linku proszę pobrać plik PDF (darmowy)
https://open.icm.edu.pl/items/b3579102-e1fe-4087-9b5e-687255838bdc

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1